The Effect of Diet Behavior With Red Beans in Weight Loss of Adolescent Women
Abstract
Problems weight and self-appearance cause teenagers to have a great interest in getting the weight they want. One of the foods that can be consumed while on a diet is red beans. The purpose of the study was to determine the effect of dietary behavior with red beans in weight loss for adolescent girls. This research method is a quasi-experimental/quasi-experimental research with a quantitative approach. The population of this study is all young women who have an interest in losing weight. The sampling technique was purposive sampling. The inclusion criteria for this study were female adolescents aged 15-18 years with a Body Mass Index (BMI) > 25. The research data was collected using a questionnaire with google form. Researchers used 20 respondents as a sample. The data obtained, the average weight of adolescent girls before the diet was 56.85 kg and the average weight of the adolescent girls after the diet was 49.55 kg. The behavior of the red bean diet shows 80% of the appropriate diet behavior and 20% are in the inappropriate category. These data indicate that consuming red beans can lose weight, but the decrease is not too significant.
References
Hill, A. J., Oliver, S., & Rogers, P. J. (1992). Eating In The Adult World : The Rise of Dieting In Childhood and Adolescence. British Journal of Clinical Psychology, 31, 95-105.
Kurnianingsih, Y. (2009). Hubungan Antara Faktor Individu dan Lingkungan terhadap Diet Penurunan Berat Badan pada Remaja Putri. Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Indonesia: Depok. Diunduh pada tanggal 20 Juni 2021.
Nurjannah , Imas & Lailatul Muniroh. (2019). Body Image, Tingkat Kecukupan Zat Gizi, dan Fad Diets Pada Model Remaja Putri di Surabaya, 14 (1), 96. https://doi.org/10.204736/mgi.v14i1.95-105.
Paoli, A. (2014). Ketogenic Diet for Obesity : Friend or Foe ? 2092–2107. https://doi.org/10.3390/ijerph110202 092.
Prima, Ellen & Endah Puspita Sari. (2013). Hubungan Anatra Body Dissactisfaction dengan Kecenderungan Perilaku Diet Pada Remaja Putri. Jurnal Psikologi Integratif, 1 (1), 18-24.
Putriningtyas, Natalia Desy & Ari Tri Astuti. (2017). Potensi Yogurt Kacang Merah Terhadap Gangguan Toleransi Glukosa, Kadar Kolesterol Dan Penurunan Berat Badan Pada Remaja Putri Obesitas. Prosiding Seminar Nasional: Purwokerto.
Sazani, Achmad. (2016). Efektivitas Media Nutrizan Diet Untuk Meningkatkan Pengetahuan Tentang Diet Yang Sehat Pada Remaja Putri Smk Jurusan Kecantikan Di Kota Tegal. Journal of Health Education, 1(2), 10-11.
Sugianto , Monita & Miftahudin. (2019). Diet Rendah Karbohidrat Ketogenik dan Diet Rendah Lemak Padaobesitas dan Risiko Dislipidemia: Tinjauan Sistematis dari Uji Coba Acak Terkontrol. Jurnal Ilmiah, 2 (1), 13
Sutriandewi. (2003). Hubungan Antara Citra Raga dengan Perilaku Diet pada Remaja Putri. Skripsi. Fakultas Psikologi Universitas Islam Indonesia: Yogyakarta
Yunita, Fresthy Astrika,. dkk. (2020). Hubungan Antara Pola Diet Remaja dengan Status Gizi: The Correlation Between Adolescence’s Dietary Pattern With Nutritional Status. Jurnal Ilmiah Kesehatan dan Aplikasinya, 8 (2). 29-3.
Copyright (c) 2023 Jurnal Forum Kesehatan : Media Publikasi Kesehatan Ilmiah

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Pemberitahuan Hak Cipta
Naskah yang dikirim penulis ke Jurnal Forum Kesehatan bila diterima dan layak terbit maka hak cipta harus diberikan kepada Jurnal Forum Kesehatan selaku penerbit jurnal.
Copyright meliputi hak eksklusif untuk mereproduksi dan memberikan artikel di semua bentuk dan media, termasuk cetak, foto, mikro film dan setiap reproduksi lain yang sejenis serta terjemahan. Reproduksi setiap bagian dari jurnal ini, penyimpanan dalam data base dan transmisi oleh media, seperti elektronik, elektrostatik dan mekanik salinan, fotokopi, rekaman, media magnetik, dll akan diizinkan hanya dengan izin tertulis dari Jurnal Forum Kesehatan
Jurnal Forum Kesehatan menjamin para editor melakukan segala upaya untuk memastikan bahwa tidak ada data yang salah atau menyesatkan, pendapat atau pernyataan dipublikasikan dalam jurnal.